joi, 30 decembrie 2010

Sărbătoarea Luminilor de la Lyon (Fête des Lumières)

Lyon este un oraș în Franța, situat la confluența fluviului Rhône cu râul Saône.
Originile festivalului se trag din anul 1643, când orașul Lyon a fost lovit de ciumă. Lionezii au început să se roage la Fecioara Maria pentru a-i scăpa de această boală cumplită. Aceștia au promis că vor aprinde în cinstea Ei o lumânare la fereastră, în fiecare an pe 8 decembrie.
În anul 1850, autorităţile religioase lansează un concurs pentru concepția unei statui, privită ca un simbol religios, pe colina Fourviere, lângă Capela de la Notre-Dame-de-Fourvière, cu vedere la oraş.
Un an mai târziu, concursul a fost caștigat de sculptorul Fabisch Lyon. Data de 08 septembrie 1852, zi de sărbătoare a Naşterii Maicii Domnului, a fost aleasă pentru inaugurarea acelei statui. Construcția ei a fost sponsorizată de mai multe persoane notabile catolice lioneze. Dar, în august, râul Saone a revărsat şi a inundat locul unde statuia ar fi trebuit să fie ridicată, împiedicând astfel ca statuia să fie gata la termenul stabilit. Prin urmare, arhiepiscopul, cu acordul unui comitet de laici, a ales ca inaugurarea statuii să se mute la data de 08 decembrie, dată la care era deja o sărbătoare în cinstea Fecioarei Maria.
Întregul oraş a început să se pregătească pentru eveniment.
Cu toate acestea, în dimineaţa zilei, o furtună a lovit Lyonul. Acest lucru a forţat autorităţile religioase să pună acest eveniment pe 12 decembrie. În ciuda acestei decizii, entuziasmul credincioșilor nu a fost stins. Începand de la ora 18, apar spontan la ferestre primele lumini, faţadele caselor sunt iluminate cu lumânări, iar la ora 20, întregul oraş este luminat. O mare parte a populaţiei iese în stradă, veselă, cu torţe aprinse pentru a ilumina statuia şi Capela de la Notre-Dame-de-Fourvière, mai târziu înlocuită de superba Catedrala. Oamenii au cântat şi au strigat "Vive Marie!" până târziu în noapte.
În aceea seara de 8 decembrie, s-a născut o fascinantă sărbătoare, care se repetă de la an la an.
Sărbătoarea a fost transformată într-o atracție turistică. Orașul este invadat de turisti, străzile sunt luminate și pline de decorațiuni, iar pe cele mai importante clădiri au loc spectacole de lumini și lasere. Această sărbătoare este mai originală, mai specială, mai plină de surprize pe an ce trece. Pe parcursul zilelor 5-8 decembrie ale fiecărui an, intregul oras Lyon este iluminat, inspirând noi emoții și sentimente. Este întradevăr o ocazie unică, un spectacol menit să impresioneze atât sufletul cât și privirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu